hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, April 01, 2015

I-pad vervangt kussentje

Rechts de hensbeker die Koningin Juliana ooit schonk aan de Overwaard, links de hensbeker waarmee nieuwe Hoofdingelanden werden ingewijd in het bestuur.

Deze middag mochten we als AB leden van Waterschap Rivierenland een tweedaagse kennismaking met de organisatie afsluiten in het Waardhuis in Kinderdijk. Altijd een feest om daar binnen te mogen treden. Juist op die plek is de historie van acht eeuwen waterbeheer bijna tastbaar. Prachtig zijn de vele hensbekers, de schilderijen, maar ook het meubilair. Vooral het schilderij boven de schoorsteenmantel spreekt boekdelen over de hoge heren van de Overwaard. Daarop is nog een kussentje te zien dat de hoofdingelanden (of waren het toen heemraden?) geacht werden mee te brengen als ze in het bestuur werden gekozen. Alleen zo kwamen ze op het pluche terecht. Anno 2015 is het kussentje vervangen door de I-pad, zoals een van de aanwezigen opmerkten. Het lijkt minder spannend, maar hoe zullen ze daar over vier eeuwen over denken? Zou het Waardhuis er dan overigens nog staan?