hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, March 28, 2015

Abraham Kuyper en Marienwaardt

Portret van Abraham Kuyper in Oudheidkamer te Werkendam


Op het landgoed Marienwaerdt in Beesd werd deze ochtend de ledenvergadering van CDA Gelderland gehouden. Op de agenda uiteraard de verkiezingsuitslagen van provincie en waterschappen. Provinciaal lijsttrekker Jan Jacob van Dijk blikte terug op de verkiezingen en de spannende avond van de verkiezingsuitslagen. Teleurstelling omdat het niet gelukt was een zetel te winnen, maar ook mooi dat de negen zetels behouden bleven. Overigens stipte hij ook het stemmenverlies aan ChristenUnie/SGP aan in bijvoorbeeld gemeenten als Barneveld en Ede.

CDA voorzitter Ruth Peetom memoreerde in haar toespraak aan Abraham Kuyper, grondlegger van de anti-revolutionaire partij en voorloper van het CDA. Deze Kuyper was ooit predikant in Beesd, het was zijn eerste gemeente. En in die tijd, 1863, kwam hij regelmatig in aanvaring met de kasteelheer van Marienwaardt, die kerkvoogd was in Beesd. Overigens is het landgoed al sinds 1734 in handen van de familie Verschuer. De warme banden tussen de familie Verschuer en het CDA bestaan overigens nog steeds. Om die reden was CDA Gelderland juist deze ochtend te gast op landgoed Marienwaerdt.