hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, March 30, 2015

De Wakkere dijk



De Wakkere Dijk

Bij het Ruimte voor de Rivierproject Munnikenland wordt gestart met het afgraven van de Deltadijk; een mijlpaal die betekent dat het veiligheidsprofiel van de Wakkere Dijk gereed is. Op donderdagochtend 9 april wordt daar, op de Deltadijk, door betrokken partijen bij stilgestaan. Eind dit jaar wordt de waterveiligheidsdoelstelling van het project (11 centimeter waterstandsdaling) behaald.

De ‘Wakkere Dijk’is op de smalste stukken ongeveer 120 meter breed en op het breedste stuk ongeveer 340 meter.
De Wakkere Dijk komt 8,5 meter boven NAP te liggen.
De Wakkere Dijk dient straks als hoogwatervluchtplaats voor het vee.
Aan de westkant krijgt de Wakkere Dijk een tribunevorm.
De Wakkere Dijk (van de Waalkade naar de Maaskade) wordt ruim 2 kilometer (2.200 meter) lang.


Het project Munnikenland wordt uitgevoerd van 2012 tot en met 2015, de afronding is in 2016. Dit project wordt uitgevoerd door Combinatie Van Oord – GMB, in opdracht van Waterschap Rivierenland. In het kader van dit project wordt ook de Maaskade aangelegd: een nieuwe, verhoogde toegangsroute voor Slot Loevestein. De Maaskade ligt straks 3,5 tot 4 meter boven NAP. Deze kade is oplopend van west naar oost en dient tevens als vluchtroute voor het vee.

De vorderingen in het project zijn goed nieuws, maar hoe zit het eigenlijk met het agrarisch natuurbeheer in het gebied vanaf 2016? Is dit al goed geregeld met de Capreton?