hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, November 28, 2015

Dan zingt door de grienden de wind alleen....

De eeuwenoude Hervormde kerk in Eethen

In het kerkje in Eethen vond zaterdagmiddag de presentatie van de bundel '200 jaar gedichten Land van Heusden en Altena' plaats. Een boekje waar maanden aan gewerkt is door een divers gezelschap poezieliefhebbers. Het begon allemaal in 2014 toen bij zowel de organisatie van het Liniepadfestival, als Open Monumentendag het thema 200 jaar Brabant boven kwam drijven. En wat konden we nog meer doen rond 200 jaar Brabant? Zo werd het idee geboren een bundel samen te stellen van dichters uit de voorbije twee eeuwen. Ad Los en Klaas Rienks doken in de literatuurgeschiedenis, Arja van den Heuvel zorgde voor de fraaie vormgeving, Leny van der Ham en Grietje Zemering zagen vanuit de stichting Poezie Land van Altena toe op de uitvoering en financiĆ«n. 

Het is een mooie bundel geworden met negentien dichters zoals Abraham Boxman, Ida Gerhardt, H.M. van Randwijk en Driek van Wissen. Van H.M. van Randwijk is het gedicht van de griendwerker opgenomen, dat hij schreef toen hij als onderwijzer in Werkendam werkte. Het gedicht werd in 1930 gepubliceerd in 'Opwaartsche wegen'. Een mooie zin daaruit is 'Dan zingt door de grienden de wind alleen'. Dit lijkt wel wat op een strofe uit een gedicht van Bas van der Stelt uit Werkendam. 'Als God weer de grienden kleurde'. 

De bundel kost 6,50 euro en is te koop bij de boekhandels in de regio, de bibliotheek en het VVV kantoor in Woudrichem. (ISBN 978-90-807234-0-5)