hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, November 26, 2015

Een bunker uit WOI oppimpen!

 
De bunker bij de Wilhelminasluis te Andel
 
Bijna iedereen kent die prachtige bunker van de Nieuwe Hollandse Waterlinie langs de A2 die door de midden is gezaagd, een prachtig voorbeeld hoe kunst en erfgoed elkaar kunnen versterken. Ik ben dan ook trots betrokken te zijn bij een andere kunstopdracht rond een bunker van Erfgoed Altena. Deze keer uit de Eerste Wereldoorlog. Ik ben ontzettend benieuwd welke ontwerpen straks uit de bus komen!
 
Erfgoed Altena heeft een kunstopdracht uitgeschreven voor een bunker uit de Eerste Wereldoorlog bij de Wilhelminasluis in Andel. Voor de kunstopdracht is een bedrag van 10.000 euro beschikbaar. Erfgoed Altena maakt met het project ‘Langs de Linie’ de schuilplaatsen en luisterposten uit de Eerste Wereldoorlog toegankelijk en zichtbaar voor het publiek. Nabij Fort Giessen komt een educatiepark waar een aantal elementen uit de Linie gegroepeerd worden tentoongesteld.

De schuilplaats bij de Wilhelminasluis in Andel krijgt een creatieve toepassing. Het kunstwerk mag in het oog springen en moet een link leggen tussen het heden en verleden. Het moet uitdagen tot interesse van toeristen, recreanten en passanten en op abstracte wijze het verhaal achter de linie en de groepschuilplaatsen vertellen. De toepassing mag op, in, of bij de groepsschuilplaats zijn.

Omdat de schuilplaats onderdeel is van een Linie en beschermde monumentenstatus geniet zal de monumentencommissie de toepassing ook beoordelen. Kunstenaars kunnen tot 24 december hun ontwerp insturen. Er is een kunstcommissie ingesteld die aan de hand van de inzendingen twee kunstenaars selecteert voor het maken van een schetsontwerp (week 2 2016).

De geselecteerde kunstenaars maken ieder een schetsontwerp en dienen deze in voor 18 februari 2016 (week 7). Deze schetsontwerpen worden ook voorgelegd aan de monumentencommissie. Vervolgens wordt één kunstenaar geselecteerd voor het definitieve ontwerp. Meer info is beschikbaar via astigter@woudrichem.nl of 0183-308161.