hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, August 24, 2016

Caroline Meerdink ook voorganger van Toontje Sprenger



Caroline Meerdrink op de lijst van de Vrijzinnig Democraten in 1923

 
Een historicus blijft eeuwig spitten in de geschiedenis. Zo kan het gebeuren dat je ineens een bericht vindt, waaruit blijkt dat een eerder verhaal niet klopt. Zo schreef ik in 2013 een boekje over het vrouwenkiesrecht in de regio. Daarin wordt Margaretha Masseus-Ridderhof uitgebreid geportretteerd. Zij stond in 1923 op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Werkendam. Als eerste vrouw in de regio, zo schreef ik daarbij. Nu blijkt dat ik abuis ben geweest. Ze had nog een medestander, Caroline Meerdrink. Zij was in 1921 in Werkendam komen wonen vanuit Doesburg en was directeur van het postkantoor op de Hoogstraat. Recht tegenover de hoedenwinkel van Margaretha Masseus-Ridderhof. Caroline Meerdink stond op de kieslijst voor de Vrijzinnig Democraten op een tweede plek. Bij de verkiezingen behaalde ze uiteindelijk vier stemmen. Haar partij wist wel een zetel in de raad te bemachtigen. 


Culturele avonden in de Nutszaal

Caroline Meerdink bleef tot 1929 in Werkendam wonen en vertrok vervolgens naar Rhenen om daar directeur te worden. In 1933 wordt haar eervol ontslag ontleend, mogelijk vanwege haar leeftijd. Ze is dan zestig jaar. De twee Werkendamse vrouwen op de kieslijsten, Margaretha stond op de kieslijst van de Vrijheidsbond, zij behaalde destijds negen stemmen. Mogelijk heeft 't Nut invloed op politieke betrokkenheid van beide vrouwen, ze waren in elk geval beiden lid van de Vereniging tot 't Nut van Algemeen. Zij kwamen bijeen in de Nutszaal en hielden culturele avonden.