hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, August 25, 2016

Opnieuw archeologisch onderzoek naar de Burcht

Opgravingen naar de Burcht in 2006

In Werkendam start 6 september een archeologisch onderzoek naar de resten van de Burcht die ooit op die plek stonden. In 2006 vond al een inventariserend archeologisch onderzoek plaats. Uit het verkennend onderzoek in 2006 kwam naar voren dat de resten van het kasteel opvallend goed bewaard zijn gebleven. Muurresten werden direct onder het maaiveld gevonden. De Burcht werd in 1843 afgebroken, de laatste bewoner was Adriaan van Helden, die begraven is in de wallen van Slot Loevestein.

Het onderzoek start 6 september. Om dit werk goed te kunnen doen, wordt een groter gebied binnen "De Burcht" tijdelijk afgezet. Alle particulíere percelen blijven gewoon bereikbaar. Het parkeerterrein aan de Burcht wordt wel afgesloten. het onderzoek duurt circa twee weken. Het archeologisch onderzoek is nodig vanwege de voorgenomen bouwplannen.
Een replica van de Burcht

Ondanks enkele historische afbeeldingen weten we niet hoe het kasteeler precies heeft uitgezien. Nu wordt een beperkt deel van het kasteelterrein opgegraven. De keuze is gemaakt om alleen die delen te onderzoeken waar de archeologische resten als gevolg van de herontwikkeling zullen verdwijnen. Of er daadwerkelijk vondsten worden gedaan, is nog niet te zeggen.