hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, October 29, 2016

Dijkwerkersdag


Dijkwachten tijdens een hoogwateroefening van Waterschap Rivierenland

Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) hield vandaag een speciale dijkwerkersdag voor alle vrijwillige dijkwachten. De dijkwerkers kregen in Katwijk onder andere een rondleiding door de Dijk-in-Duin bij Kustwerk Katwijk. 

Het was het eerste landelijks evenement voor dijkwachters, vertelt woordvoerder Miranda Mens van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. “Wij willen hen hiermee in het zonnetje zetten. Nederland heeft eigenlijk de dijk uitgevonden en er zijn al eeuwen vrijwillige dijkwachters. Hun inzet wordt alleen nog maar belangrijker, omdat waterveiligheid in de toekomst nog belangrijker wordt."


Het vrijwilligerswerk is geen sinecure, aldus Mens. Een dijkwacht komt vooral in actie bij heftige weersomstandigheden. “De vrijwilliger controleert op onder andere scheuren en drijfvuil. Je volgt daarvoor om het jaar een training en doet periodiek mee aan oefeningen. Je moet natuurlijk ook een goede conditie hebben.”

Tijdens de bijeenkomst reikt Hetty Klavers, dijkgraaf van Waterschap Zuiderzeeland, het eerste exemplaar van het Projectenboek 2017 uit aan de vrijwilligers. Hierin worden de 88 dijkversterkingsprojecten in ons land belicht. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma versterkt een kwart van de primaire dijken om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Het projectenboek is begin volgende week online te downloaden.