hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, March 19, 2017

Heeft Altena een stem in Tiel (2)



CDA werkbezoek aan ZLTO na wateroverlast in augustus 2015



Aan de vergadertafels in Tiel stond de afgelopen twee jaar ook de wateroverlast in onze regio van augustus 2015 regelmatig op de agenda. Iets meer dan een jaar geleden werd samen met de ZLTO een pakket aan maatregelen overeengekomen om in de toekomst beter voorbereid te zijn op wateroverlast. De invoering van de zomerschouw in het buitengebied stuitte echter op te veel bezwaren van de boeren zelf. Reden voor ons bestuur om de ZLTO te laten weten dat het initiatief nu bij hen ligt. Bij verbreding van watergangen hebben ze zelf het meeste baat. Is met het afwijzen van de zomerschouw het overleg met de ZLTO mislukt? Absoluut niet, juist door samen op te trekken is helder waar de verantwoordelijkheden liggen. En de komende jaren moeten we vooral in gesprek blijven. Ook met gemeenten die voortvarend werken aan de aanpak van wateroverlast door aanleg waterberging en vergroten van duikers.

Mede door de wateroverlast in augustus 2015 wordt ook in Tiel ingezien dat het klimaat verandert. En dat we ons daar nog beter op voor moeten bereiden. Hoe geven we het water de ruimte? En wat kunnen we daar als inwoners zelf aan doen? Het bekendste voorbeeld zijn de tegeltuinen, die vooral in nieuwe woonwijken worden aangelegd. Maar waar tegels liggen, kan geen water de grond in. Met meer groene tuinen wordt een wijk juist meer klimaatbestendig en wordt de hittestress vermindert.  Komend najaar gaan we een subsidieregeling opstellen om juist dit soort initiatieven te stimuleren.