hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, March 11, 2017

Wanneer is de grootste boerenhoeve van Sleeuwijk gesloopt?

De boerderij van de familie Van Arkel op Kerkeinde 1




De grootste boerenwoning in Sleeuwijk is slachtoffer geworden van het hoge water. Zonder dat er ook maar een druppel water in de hoeve heeft gestaan, is het vonnis voltrokken. In de maand februari steeg het water in de Merwede onrustbarend. Dreigend bij Brakel zelfs doorbraken, ook het dijkvak tussen Werkendam en Woudrichem had het zwaar te verduren. Door deze langdurig hoge waterstand is het dijklichaam dermate slap geworden dat het op diverse plaatsen naar binnen werd gedrukt. Weinigen zullen dit hebben waargenomen, daar de verplaatsing slechts enkele millimeters per etmaal gebeurt. 

Op zichzelf is verplaatsing van het dijklichaam bij hoge waterstanden geen zeldzaam iets en behoeft het geen bedreiging te vormen voor het achterliggende land. Voor de boerderij Kerkeinde 1, bewoond door de heer Joh. van Arkel is de waterdruk echter fataal geworden. De enorme druk tegen de dijk heeft als gevolg gehad dat de zware keermuur aan de dijkzijde naar binnen is gedrukt. Deze vervorming deed de spanten knappen als luciferhoutjes. Door snel stutten van de buitenmuur is het instortingsgevaar voorlopig bezworen. Deskundig onderzoek heeft uitgewezen dat reparatie niet verantwoord is, zodat de eigenaar besloten heeft de hoeve te verkopen, waarna zij gesloopt zal worden. Met het verdwijnen van de boerderij van de heer Van Arkel zal het landschap ter plaatse sterk veranderen en zal het ongetwijfeld een kale boel worden, daar bovenaan de Notenlaanstoep.   

Bovenstaande tekst komt uit een krantenartikel, ik heb helaas niet kunnen achterhalen om welke krant het ging en welk jaar.. Opvallend is dat voormalig eigenaar Joh. Van Arkel zelf een ander verhaal vertelde over de sloop van zijn boerderij. 
Al was het jammer dat de boerderij gesloopt moest worden in de jaren zeventig. Door de komst van de Merwedebrug werd het veel drukker op de dijk en werd het ook steeds moeilijker om met de tractor de schuur in te rijden op de dijk. Nadat een keer een vrachtwagen tegen de boerderij was gereden, waren de balken zo ernstig ontzet dat sloop de enige optie leek. De burgemeester kwam nog speciaal kijken en drong ook aan op sloop. Toen zijn we verhuisd naar Kerkeinde 4.