hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, March 18, 2017

Heeft Altena een stem in Tiel?



De Kromme Nolkering (foto Patrick Morthko)


Vandaag is het twee jaar geleden dat ik werd gekozen in het bestuur van Waterschap Rivierenland met de slogan ‘Geef Altena een stem in Tiel’. Heb ik dat in de voorbije twee jaar kunnen waarmaken?

Deze week werd ik aangenaam verrast door het persbericht van Waterschap Rivierenland over de proefsluiting van de Kromme Nolkering op dinsdag 28 maart. Vele malen heb ik in Tiel aangedrongen de proefsluiting meer onder de aandacht te brengen van onze inwoners. De kering is een belangrijke voorziening in onze strijd tegen hoog water en dat kan niet genoeg onder de aandacht gebracht worden. Wel moet rond de Kromme Nolkering beter gekeken worden naar de risico’s van het scheepvaartverkeer. Eind 2016 ging het helemaal mis bij de stuw in Grave doordat een binnenvaartschip de stuw ramde. Wat als een schip de kering ramt als deze gesloten is vanwege het hoge water? En het water vanaf de Bergsche Maas het Heusdensch kanaal in stroomt?

Een ander groot project in onze regio is de centralisatie van de rioolwater zuivering in Sleeuwijk. De zuiveringen in Wijk en Aalburg, Eethen en Dussen worden gesloten, terwijl het afvalwater via een transportleiding naar Sleeuwijk wordt gebracht. Daar wordt tevens gewerkt aan de bouw van een energiefabriek. Een eerste stap op weg naar een circulaire economie met het terugwinnen van grondstoffen uit ons afvalwater. Van de teruggewonnen energie kunnen mogelijk de kassen aan de Kooikamp en de nieuwe woonwijk bij Werkendam van schone energie worden voorzien.



Een klein, maar daarom niet minder mooi project, was juist de aanleg van de vispassage in de Vierbanse Gantel bij de Hillegatsche sluis in Hank. Een eeuwenoude waterafvoer vanaf de Kornsedijk tussen Dussen en Almkerk naar het westen naar de Biesbosch werd door de vispassage weer in ere hersteld. Het project kwam tot stand door grote betrokkenheid van de bewoners. De oplevering werd zelfs feestelijk gevierd in de achtertuin van één van de omwonenden.