hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, June 29, 2017

Riooljournalistiek in ondergronds Nieuwendijk

Matthijs van Oosten en Corne Mudde in het riool in Nieuwendijk

Door een smalle doorgang een kijkje nemen in het riool. Het lijkt doodeng, maar eenmaal in het bergbezinkstation op de hoek van de Singel in Nieuwendijk wordt je overweldigd door de omvang van de rioolbuis van twee meter doorsnede. Waar je dus gewoon rechtop kunt lopen. Met de uitnodiging om een kijkje te nemen in het riool, wilde de gemeente Werkendam laten zien hoeveel geld ze in de grond stopt in de gemeente. Het gaat om een bedrag van twintig miljoen euro; veertien daarvan worden betaald door de gemeente en de resterende zes miljoen door Waterschap Rivierenland. De grootschalige aanpak in het dorp is nodig om te voorkomen dat opnieuw water in de huizen stroomt als Nieuwendijk weer wordt getroffen door een clusterbui, waarbij in enkele uren meer dan 100 mm regen valt.

In 2014 en 2015 werd de regio twee jaar op rij getroffen door die clusterbuien. Twee jaar later wordt keihard gewerkt om wateroverlast in de toekomst te voorkomen. "Vooral het oudste deel van Nieuwendijk werd getroffen door die wateroverlast, Je hebt hier geen open water en onder de woningen is niet geheid,  daardoor zijn ze deels verzakt. Ook was de riolering niet overal op orde, zodat het water niet snel genoeg weg kon worden gemaald", zo vertelde CornĂ© Mudde, medewerker van de gemeente Werkendam. Het gaat vooral om de straten tussen de Singel en de Kerkweg in het oudste deel van het dorp. Ook de verbinding via het riool naar de Westerhei en de Ippelse weg is verbeterd. Bij het Schansgat werd al eerder een grotere duiker aangelegd door waterschap Rivierenland. Met het werk aan de riolering wordt ook in enkele straten het niveau van de bestrating verlaagd om te voorkomen dat water vanaf de straat de huizen in loopt. Ook het waterpeil in het Oslopark wordt aangepast.

Naast de nieuwe riolering met grotere rioolbuizen wordt tevens een nieuwe hoofddrainage aangelegd met extra straatkolken. Het werk in Nieuwendijk neemt nog wel enkele weken in beslag; in de bouwvakvakantie wordt het werk tijdelijk stilgelegd.