hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, July 01, 2017

Werelderfgoed op Omroep Brabant


Beeld uit de film 'Linie tot Leven'


Vanaf vrijdag 7 juli zendt Omroep Brabant wekelijks de 5-delige serie LINIE TOT LEVEN van de Bredase filmmakers Raoul de Zwart en Bob Entrop uit. De afleveringen worden elke vrijdagavond rond 18.00uur uitgezonden en vervolgens elk uur herhaald. De TV-serie geeft een uniek beeld van het weinig bekende meest zuidelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

 
Aflevering 1: Brabant als Buffer – uitzending vrijdag 7 juli
In tijden van oorlog is Brabant altijd een buffer voor Holland geweest. Brabant was de tijdwinst die op de vijand behaald kon worden. Militair historicus Wim Klinkert en vrijwilliger John Kollen tonen ons hoe de Nieuwe Hollandse Waterlinie 200 jaar hier geleden werd ontworpen maar nooit als verdedigingslinie heeft gewerkt.   

Aflevering 2: Mobilisatie – uitzending vrijdag 14 juli
Na zijn pensionering ging Kees van Maastrigt op onderzoek uit in het land van Heusden en Altena. Hij ontdekte dat in dit gebied tijdens de mobilisatie in de Eerste Wereldoorlog duizenden soldaten bij de plaatselijke bevolking waren ingekwartierd. Hij vond ook tientallen schuilplaatsen en andere militaire objecten die verspreid in het land liggen – overblijfselen van een compleet vergeten linie.

Aflevering 3: Van Defensie naar Recreatie – uitzending vrijdag 21 juli
Tussen Slot Loevestein in het oosten en de Brabantse Biesbosch in het westen ligt een fantastisch recreatiegebied, dat eigenlijk alleen voor fietsers en voetgangers goed toegankelijk is. Steeds meer recreanten ontdekken deze oase van rust. In dit weidse rivierenlandschap liggen forten en vestingstadjes verborgen.


Aflevering 4: Behouden en Benutten - – uitzending vrijdag 28 juli
Brabant telt vier forten die allemaal op een andere manier worden benut. Op welke wijze worden deze forten beheerd en onderhouden? We maken kennis met de forten Steurgat, Bakkerskil, Altena en Giessen. Bij de laatste fort zijn we getuige van een spectaculaire ontgraving en renovatie. 

Aflevering 5: De Natuur - – uitzending vrijdag 4 augustus
Het Liniepad loopt van Slot Loevestein tot aan de Papsluis bij Fort Bakkerskil. Langs het dit fiets- en wandelpad liggen niet alleen forten, maar ook kleine bijzondere natuurgebieden zoals de Groesplaat met zijn wilde paarden en bevers, of de Zevenbansche boezem met spannende bunkers en fraaie windmolens.