hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, July 02, 2017

Windmolens langs de Bergsche Maas?


Windmolens langs de Bergsche Maas bij Waalwijk

Waterschap Rivierenland organiseert op dinsdag 11 juli a.s. in De Ontmoeting in Werkendam een bijeenkomst over de plannen om langs de dijk aan de Bergsche Maas tussen Hank en Dussen windturbines te plaatsen. Het plan staat nog in de kinderschoenen. Belangstellenden zijn van harte welkom vanaf 19.00 uur, de bijeenkomst start om 19.30 uur.

Het waterschap heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te kunnen werken en heeft, net zoals andere overheidsinstanties, de opgave gekregen om te voldoen aan de energie- en klimaatdoelstellingen zoals vastgelegd in het VN Klimaatakkoord van 2015. Hierin staat dat Nederland in 2020 14% hernieuwbare energie moet gebruiken. Hernieuwbare energie is energie afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld en het milieu niet schaden. Zoals bijvoorbeeld zonne- en windenergie. In Nederland moeten we nog alle zeilen bijzetten om aan deze doelstelling te kunnen voldoen. 

Het waterschap heeft onderzocht hoe zij kunnen bijdragen aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen en overwegen om gronden beschikbaar te stellen voor zonneparken en windturbines. In het Land van Heusden en Altena, langs de dijk bij de Bergsche Maas, is geschikte en beschikbare ruimte gevonden voor het plaatsen van windturbines. De rol van het waterschap beperkt zich tot het beschikbaar stellen van de grond. De uiteindelijke uitwerking zal niet door het waterschap worden gedaan maar door een nog op te zetten lokaal initiatief. De baten en lasten kunnen lokaal worden gedragen waarbij vooral de omgeving bepaalt waarvoor de opbrengsten worden ingezet. De bijeenkomst wordt georganiseerd om te onderzoeken of er belangstelling is voor deze vorm van energiewinning.