hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, September 17, 2017

Hoe God uit Drongelen verdween

Het uitdragen van de bijbel, doopschaal en avondmaalsbekers uit de kerk in Drongelen

Met het uitdragen van de doopschaal, de bijbel en de avondmaalsbekers werd deze morgen afscheid genomen van de kerk in Drongelen. Het was een emotioneel moment, net als het op slot draaien van de kerk door koster Henk Rochat. Ook de wandeltocht vanaf de kerk in Drongelen naar de kerk in Eethen was indrukwekkend. Een lange stoet mensen volgden de dragers van de liturgische voorwerpen: Theo de Haan, Bart van der Schans en een lid van de kerkenraad langs de Molensteeg. Eenmaal bij de kerk in Eethen werden de doopschaal, bijbel en avondmaalsbekers weer binnengedragen en werd het Onze Vader gebeden. Tot slot zong het kerkvolk 'Ga nu heen in vrede'. 

De kerkgangers wandelden met de liturgische voorwerpen van Drongelen naar Eethen

Het sluiten van de kerk was zeker niet omdat de kerk uit de tijd is, zo verwoordde de predikant Michiel Vastenhout het in de dienst, maar omdat hij zijn taak heeft volbracht. Toch vormt de sluiting van de kerk een mijlpaal in de geschiedenis van het Land van Heusden en Altena, straks is Drongelen het enige dorp in de streek dat geen kerk meer heeft. De Hervormde kerk is niet de eerste kerk die zijn deuren sluit in de regio, in de afgelopen jaren sloten kerken in Hank (Hervormd), Waardhuizen (Gereformeerd), Meeuwen (Gereformeerd) en thans in Drongelen. Het enige van de 21 kerkdorpen in Altena heeft zo geen eigen kerk meer. Drongelen is met 390 inwoners thans het kleinste dorp van de gemeente Aalburg, maar zeker niet het kleinste dorp in Altena. Dat is Waardhuizen met zijn 248 inwoners.; maar daar staat nog altijd de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt.