hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, September 10, 2017

Pilot peilverlaging in Altena

Het kaartje is niet helemaal correct, het peil in polder de Oude Doorn wordt niet verlaagd.

Een van de voorstellen in het maatregelen pakket van Waterschap Rivierenland voor de aanpak van de wateroverlast in het Land van Heusden en Altena was de pilot peilverlaging. Samen met de ZLTO en adviesbureau Witteveen en Bos is gekozen voor peilvak LHA216. Dat ligt tussen de A27 en de Provinciale weg bij Uppel en Almkerk. Johan Koekkoek van Altenatuur bezocht de informatieavond op 6 september in golfpark Almkreek. Hij was teleurgesteld, vooral omdat het waterschap geen antwoord had op veel technische detailvragen, zoals over zetting van de bodem en het afbakenen van gebieden. Ook miste hij een berekening van de kosten om in het peilgebied alle watergangen te verbreden voor de afvoer van het water naar het gemaal.  De huidige drie procent wateroppervlakte moet toch minimaal vier procent worden, zo is zijn inschatting.

De ZLTO wil in het peilvak LHA216 het jaar rond het huidige winterpeil hanteren; het gaat grotendeels om akkerbouwgrond. Hoofddoel is te onderzoeken of het waterbergend vermogen en/of ontwatering van de landbouwgrond verbeterd door het verlagen van het peil in de zomer.