hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, September 08, 2017

Chinese handelsdelegatie bezoekt Werkendam


Tijdens het bezoek aan het Werkendamse gemeentehuis werden enkele contracten ondertekend door Jan Hak (zittend rechts)  en de Chinese handelsdelegatie. Staand achter de tafel rechts burgemeester Yves de Boer en links burgemeester Wang Yong Kang


Burgemeester Wang Yongkang van de Chinese miljoenenstad Xi’an bracht vrijdag met een handelsdelegatie een bezoek aan het Land van Heusden en Altena. Op uitnodiging van Jan Hak uit Almkerk van het bedrijf QuaTerNes bezocht de burgemeester samen met een handelsdelegatie de regio. Door vertraging van het programma en lange files moest het bezoek aan Uitwijk, de HAK fabriek in Giessen en het Werkendamse bedrijventerrein worden geschrapt. Het Chinese gezelschap werd wel ontvangen op het Werkendamse gemeentehuis door burgemeester Yves de Boer. Met behulp van tolken spraken de burgemeesters met elkaar. Ook werden relatiegeschenken uitgewisseld.

Op het gemeentehuis werden vervolgens overeenkomsten getekend voor samenwerking in de agro-foodsector in de regio zoals pluimvee, aardappel en fruit inclusief logistiek en distributie. Zo gaat QuaTerNes helpen met een ‘Logistic Chain Centre’ en een ‘Sino-Dutch City concept’ in XI’an. De regio rond de stad Xi’an vertoont overeenkomsten met Altena; een landelijke omgeving met rivieren, agro high-tech en landbouw. De stad ligt aan het einde van de eeuwenoude Zijderoute door China. Jan Hak van QuaTerNes ontving al vaker Chinese delegaties in de regio; zo werd op 17 mei een bezoek gebracht met een Chinese delegatie aan de fruitbedrijven Oostveen in Nieuwendijk en Verkooijen in Dussen.

In 2011 werd een Chinese delegatie ontvangen op het gemeentehuis in Woudrichem. Tijdens die bijeenkomst ontvouwde Jan Hak zijn plannen voor de bouw van een ‘HAK’ fabriek in de Chinese stad Chifeng (Mongolie) voor de verwerking en verpakking van fruit. Ook bij het telen van aardappelen maakt China gebruik van de agro-food kennis in Nederland; het verbouwen en eten van aardappelen wordt door de Chinese overheid gestimuleerd omdat de verbouwing van rijst te veel water vraagt.