hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, September 16, 2017

Meer weidevogels in Altena



Weidevogelbeschermers in 2006 aan de Peerenboom te Hank; rechts Cees Wink, in het midden Wout Wagemakers en de man links is mij onbekend. Op de achtergrond op de foto is nog de oude boerderij aan de Voogdwerfsesteeg te zien






Altenatuur heeft dit jaar meer weidevogels geteld. Tot ieders verrassing zijn er dit voorjaar maar liefst 651 nesten gevonden, een enorme toename. Werd er in 2016 met de vondst van 551 legsels voor het eerst een klein dipje geconstateerd, dit jaar overtreft het aantal alle vorige jaren waarin er in het Land van Altena naar weidevogelnesten gezocht wordt.

Met name het aantal broedende kieviten is met 395 naar 480 spectaculair gegroeid, maar ook de wulpenstand laat weer een forse groei zien, net als de hoeveelheid grutto’s. Het aantal gevonden legsels van de scholekster is licht gedaald, maar het aantal tureluurs daarentegen is verdubbeld. De kieviten waren er dit voorjaar vroeg bij. Op 11 maart al werd het eerste nest in onze streek gevonden.

De groei van het aantal gevonden nesten is enerzijds opmerkelijk, maar ook wel verklaarbaar. Met vijftien nieuwe vrijwilligers kon het zoekgebied uitgebreid worden en rondom Veen is er een nieuwe loopgroep gevormd. Daarnaast zochten ook precies vijftien nieuwe boeren contact met ons omdat ze nesten van weidevogels vonden. Ook de vorig jaar aangelegde PlasDras-weilanden zijn een groot succes en mede de oorzaak van het grote aantal legsels van kwetsbare soorten als grutto, wulp en tureluur.

Dat de weidevogelstand na bijna twintig jaar stabiliseert laat onder andere de loopgroep in Hank zien, waar het aantal broedgevallen in een jaar tijd exact verdubbeld is op precies dezelfde hoeveelheid hectaren.