hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, August 16, 2018

Wat is de waarde van cultuur in Altena?

Voorstellng in de Werf van Bibliotheek /Cultuurpunt Altena

Wat is de waarde van cultuur in Altena? Hebben we voldoende zicht op de stand van zaken en de ontwikkelingen van het culturele veld? Onze regio kent een rijk verenigingsleven met veel koren, muziekkorpsen en toneelgroepen. Maar we hebben ook musea, een poppodium, Bibliotheek Cultuurpunt Altena en bijzonder erfgoed. En dan zijn er nog de kunstenaars in de regio.  In maart verscheen de visiebrief Cultuur in een open samenleving van minister van Engelshoven. Daarin roept ze overheden op om zelf cultuurprofielen op te stellen. Dus hoe ziet het cultuurprofiel van onze nieuwe gemeente Altena er straks uit? Maar alvorens dat profiel te kunnen bepalen is het vooral belangrijk de waarde van cultuur te kennen. Waarde uitgedrukt in het culturele kapitaal, het sociale kapitaal en het economisch kapitaal. 


Het lichtfestival in Almkerrk

De provincie Brabant heeft recent zo'n onderzoek uitgevoerd, het is gratis aan te vragen. Boeiend om te lezen. Maar veel cijfers gaan over de grote steden in Brabant. In de samenvatting lezen we wel dat in niet-stedelijke gebieden (zoals Altena) meer waarde wordt gehecht aan erfgoed. Daar worden ook vaker concerten van harmonie, fanfare of koren bezocht en worden evenementen met een historisch karakter vaker bezocht. Zeker in Altena heel herkenbaar. Met alle evenementen rond Altena Bruist staan de schijnwerpers in de streek ook de komende maanden nog op de cultuur met diverse concerten. Maar daarna, hoe gaat het nieuwe cultuurbeleid van Altena eruit zien? En welke rol kan daarin Bibliotheek Cultuurpunt Altena spelen? 


Op het platteland wordt meer waarde gehecht aan erfgoed