hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, September 15, 2018

Vlouwschuiten van Otto Ooms


Peter van Beek kreeg het eerste exemplaar van het boek

In het Biesbosch Museumeiland werd vanmiddag het eerste exemplaar van het boek 'Vlouwschuiten' van Arie van der Ree en Rhett Eekels gepresenteerd. Het eerste exemplaar was voor Peter van Beek, directeur van het museum. De oorsprong van het boek lag bij de aankoop van een bootje door Leen van de Graaf. Op zijn vragen naar de herkomst ging Arie van der Ree op zoek naar meer informatie in zijn archief en zo kwam hij uit bij de scheepswerf van Otto Ooms in Ammerstol aan de Lek. De zoektocht ging verder in het archief van Gouda. Op zoek naar de visserijbedrijven langs de Lek zoals in Schoonhoven, Culemborg en Nieuwpoort. De naam 'vlouw' betekent oorspronkelijk drijfnet; de naam zelf komt al voor in een acte uit 1756. De vlouwschuit is een type schouw uit de stamboom van de zalmschouwen. Zo zijn daar Hardinxveldse boten, Bergenaren, Moerdijk en nu de schuiten uit Ammerstol. 

Het boek van Arie van der Ree en Rhett Eekels

De uitreiking vond plaats in het Biesbosch Museumeiland omdat daar ook een vlouwschuit van scheepswerf Otto Ooms uit Ammerstol is te zien. Het blijkt één van de vijf originele schuiten van scheepswerf Ooms die Arie van der Ree terugvond, bij onderzoek naar zijn boot. In het boek staat ook een foto van Hankenaar Toon van der Pluijm tijdens het vissen in de Biesbosch met een schuit van Ooms. 

De vlouwschuit in het Biesboschmuseum

Rhett Eekels maakte voor het boek de beschrijvingen van alle materialen die zijn gebruikt voor de bouw. Waardevolle historische informatie die voor het restaureren van de schuiten of schouwen onmisbaar zijn. Arie van der Ree en Rhett Eekels schreven eerder een boek over drijversschuiten uit Boven-Hardinxveld.