hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, November 11, 2018

In afwachting van de vijand

Een foto tijdens de Eerste Wereldoorlog in Rijswijk, de soldaten zijn ingekwartierd bij een bakker


Het was gisteren en vandaag uitgebreid op het nieuws, het einde van de Eerste Wereldoorlog met het tekenen van het vredesverdrag. Nederland bleef neutraal in die vier jaren, maar sporen van de oorlog zijn in de regio nog altijd terug te vinden. In het weer zichtbaar maken van die elementen is in de afgelopen jaren ongelooflijk veel tijd gestoken. De eerste aanzet daartoe dateert al van tien jaar geleden, toen Kees van Maastrigt gewezen werd op de betonnen schuilplaatsen n de regio. 

Omdat het meest zuidelijke deel van deze linie dwars door het Land van Altena liep, werden de dorpen in de buurt van de ‘loopgravenlinie’ overspoeld door honderden militairen. In het boek ‘In afwachting van de vijand achter de Nieuwe Hollandse Waterlinie’ van schrijver Kees van Maastrigt wordt met 100 authentieke foto’s een beeld gegeven van het leven van zowel burgers als soldaten, alsmede van een onderlinge (uitstekende) verstandhouding. Dit 200 pagina’s dikke boek (ansichtkaart formaat) bevat ook indrukwekkende foto’s van de bouw van Fort Giessen. Naast de boekpresentatie wordt een permanente expositie geopend. Beide maken samen met het eerder onthulde kanon uit 1894 en het Educatiepark WO1 onderdeel uit van het project Mobilisatie 1914- 1918 in het Land van Altena. 

Het boek wordt 24 november gepresenteerd op Fort Giessen. Diezelfde middag wordt ook de expositie 'soldaten tussen burgers' geopend op Fort Giessen.