hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, January 01, 2019

Van tuintegeltax naar het kleinste deltaplan

Je tuin vergroenen is eigenlijk het kleinste deltaplan dat je zelf kunt ontwerpen. En hoe kun je mensen verleiden om dat te doen? Met de stok door ze tuintegeltax op te leggen of met een wortel door een tuincoach aan te stellen? En met misschien nog een vleugje preek, door ze voor te houden dat een groene tuin minder hittestress oplevert en meer natuur. 

Hoe groen is jouw tuin?

In het voorbije jaar mocht ik mij opnieuw inzetten voor Grip op Water. Een burgerplatform dat vooral mensen zelf wil nadenken over wat ze zelf kunnen doen in hun eigen leefomgeving. Vergroening van tegeltuinen is daar een mooi voorbeeld van. Wat als iedereen in Altena zijn tuin voor de helft zou vergroenen; dus minimaal 50 procent van het tuinoppervlakte is groen. Hoeveel extra waterberging zou ons dat opleveren? Hoewel Grip op Water een zelfstandig platform is, wordt zij wel ondersteund door gemeente en waterschap. Met mijn inzet voor het platform draag ik graag bij aan het waterbewustzijn van onze inwoners. 

In maart bracht de commissaris van Koning, Clemens Cornielje een bezoek aan het Waterschap

In 2018 waren de vergaderingen in Tiel weer gevuld met een veelheid aan onderwerpen, zoals met het rapport over de volksvertegenwoordigende rol van een AB lid van het waterschap, de steeds intensievere samenwerking tussen de decentrale overheden en de gevolgen daarvan voor ons mandaat als volksvertegenwoordiger. Maar ook de schuldenpositie en de lastenstijgingen kwamen uitgebreid aan bod. De schuldenpositie baart nog altijd zorgen, evenals de lastenstijgingen die in 2019 hoger zijn dan eerder afgesproken in het coalitie-akkoord. Rond de financiën was er nog de discussie over het nieuwe belastingstelsel, deze is vooralsnog even geparkeerd en wordt na de Waterschapsverkiezingen weer opgepakt door de Unie van Waterschappen.

Het nieuwe belastingstelsel bleek uitermate complex, voorlopig is invoering opgeschort tot er nieuwe voorstellen liggen.

Ook de energietransitie heeft onze volle aandacht; tijdens de commissie Waterveiligheid heb ik aandacht gevraagd wat de mogelijkheden zijn om überhaupt windmolens of zonnepanelen op dijklichamen te mogen bouwen. Volgens onze keur mag dat namelijk niet. Het plan voor de bouw van windmolen(s) langs de Bergsche Maas staat nog steeds in de ijskast. de eerste paal voor de energiefabriek in Sleeuwijk moet in 2019 de grond in. Ook wordt dan de decentralisatie van de rioolwaterzuiveringen in Altena afgerond. Op de vrijkomende locatie in Wijk en Aalburg wordt een zonnepark aangelegd, ook bij de nieuwe, centrale RWZI in Sleeuwijk wordt een zonnepark aangelegd.  In Gorinchem werd begin 2018 een zonnepark geopend op de RWZI. De innovatieve vislift in Almkerk draait eveneens op zonne-energie. Ook blijft het waterschap onderzoek doen naar de mogelijkheden van TEA (thermische energie uit afvalwater) en TEO (thermische energid uit oppervlakte water). 

De RWZI in Wijk en Aalburg wordt heringericht met onder andere een zonneparkje

Verder wordt nog altijd gewerkt aan waterberging, zo wordt in 2019 verder gewerkt aan de aanleg van het Natura2000 gebied in het Andelsch Broek. En rond de A27 wordt met POP subisidie gewerkt aan de aanleg van extra waterberging. En dan was daar nog de vervuiling door thermisch gereinigde grond elders in Nederland; grond die ook werd toegepast in de Noordwaard. Alle reden om vragen te stellen!

En dan nog het vertrek van onze dijkgraaf Roelof Bleker, hij koos voor een baan in bij de Hoge School voor Kunsten in Utrecht. Inmiddels is Co Verdaas voorgedragen tot opvolger, hij komt echter pas per 1 april. 


Kortom, terugkijkend op 2018 was het weer een enerverend jaar. Een jaar ook waarin we veel van ons verkiezingsprogramma 2015-2019 hebben kunnen realiseren.