hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, December 20, 2018

Veense bakkersvrouw voorziet schippers van vers brood

Vanmiddag werd het informatiebord bij de peilschaal in de Maasdijk bij Veen onthuld. Al eerder schreef ik over de plaatsing van de peilschaal en de tekst die ik mocht schrijven voor het informatiebord. 
De peilschaal aan de Maasdijk met links het informatiebord


Een mooie klus om te doen en ook goed om te zien dat zo ons erfgoed bewaard blijft. Erfgoed dat onderdeel is van onze identiteit. De strijd tegen het water heeft de bewoners van Altena, maar ook elders in het rivierengebied gevormd. En die strijd was er door de eeuwen heen, maar ook nog in 1993/1995. Voor de onthulling van het bord in Veen waren ook dijkbewoners uitgenodigd. 


Bij het zien van de foto's op het informatiebord kwamen de verhalen los


Na de onthulling van het bord kwamen de verhalen los, zeker na het zien van de foto's. Zo vertelde een dochter van bakker Van Ballegooijen dat passerende schippers op de Afgedamde Maas bij de veerstoep aanlegde om vers brood in te slaan. Maar zij mocht ook wel met de roeiboot het water op om het brood af te leveren bij de schippers.

Op het pand links stond een bord waarop te lezen was dat schippers brood konden kopen (foto Streekarchief)

Bij de onthulling van het bord heb ik nog verteld over de waterstanden die werden afgelezen aan de peilschaal. En die iedere morgen werden voorgelezen op de radio. Als schipperskind mocht ik die waterstanden dan vervolgens opschrijven in een speciaal boek, dat gebeurde met name als we in de vakanties aan boord waren. Een van de meetpunten was Grave beneden de sluis, daarover schreef Ida Gerhardt nog een mooi gedicht.  In 1996 stopte het voorlezen van de waterstanden en werd vervangen door vermelding op teletekst.