hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, April 11, 2019

#Girlsday2019 in Vijfheerenlanden

Op 11 april 1284 tekenden elf adellijke heren in de kerk van Everdingen de overeenkomst 'Unie van Vijf Heeren' . Daarmee beschermden ze het gebied tegen het Gelderse water, door de Diefdijk aan te leggen. 

De dijkbrief uit 1284


De Diefdijk loopt van de Lekdijk ten oosten van Everdingen naar de Noorder Lingedijk boven Leerdam. Zeven jaar eerder werd op de Lekdijk al een dwarsdijk, de Zouwendijk aangelegd om zo de Alblasserwaard te beschermen tegen wateroverlast uit Gelderland. Door de ondertekening van de akte in 1284 ontstond de naam 'Vijfheerenlanden', naar de heren Van Arkel, Ter Leede, Hagestein, Everdingen en Vianen. 

Meiden op bezoek bij waterschap Rivierenland (foto WSRL)


En laat nu juist op 11 april 2019 de #Girlsday worden gehouden. De oorsprong van Girlsday ligt in Amerika, daar wordt de dag al gehouden sinds 1993. Vandaag mochten meiden vanwege Girlsday kennis maken met techniek. Vijftien meiden van het Lingecollege waren vandaag te gast bij Waterschap Rivierenland.