hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, July 01, 2019

Meanderende Maas als bestuurlijke spaghetti?

De presentatie over de Meanderende Maas in de commissie Waterveiligheid riep vooral veel vragen op. Want waarom waren er nu zoveel bewoners vanuit Gelderland betrokken bij de planvorming, die toch echt aan de Brabantse kant van de Maas plaatsvindt?

De pont bij Megen aan de Brabantse zijde van de Maas

 Hun betrokkenheid was overigens wel positief, zij dachten mee en kwamen zo op twee locaties tot maatregelen aan de Gelderse zijde van de Maas. Maar dat levert opnieuw vragen op. Want wie betaalt dan, de Brabanders of toch de inwoners van Gelderland? En waar ligt de besluitvorming? Bij de provincies of de waterschappen? Brabant of Gelderland? Waterschap Rivierenland of Aa en Maas? Wordt dit weer net zo'n bestuurlijke spaghetti als Varik-Heesselt? 

Dijkmagazijn in Appeltern aan de Gelderse zijde van de Maas


Overigens wel goed om te zien dat plannen aan de rivier nu integraal worden bekeken. Ook dat bleek bij Varik-Heesselt niet het geval, daar kwam een project aan de andere zijde van de Waal ineens als een duveltje uit een doosje te voorschijn.