hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, July 28, 2019

Vijf jaar na de zondvloed van Nieuwendijk en Werkendam

De datum van 28 juli 2014 staat veel bewoners nog in het geheugen gegrift. Vijf jaar geleden kreeg de streek te maken met een hoosbui van ongekende omvang.
  
De weerkaart van 28 juli 2014 met Nieuwendijk en Werkendam als zwaarst getroffen gebieden

In Nieuwendijk werd in een paar uur tijd een hoeveel neerslag van meer dan 100 mm. gemeten. Ongekend en het dorp werd dan ook overspoeld door water. Straten stonden blank en huizen liepen onder water

De Singel in Nieuwendijk onder water
 
De Rijksweg was voor even veranderd in een sloot

Met je skelter door het water crossen

Datzelfde lot trof het dorp Werkendam. Ook daar ondergelopen straten en huizen waar het water over de drempel liep. Iedereen werd volledig verrast door deze zondvloed. Hoewel al jaren werd voorspeld dat door klimaatveranderingen het aantal hevige hoosbuien, ook wel clusterbuien genoemd, zou toenemen, had niemand maatregelen genomen. Zo was er geen draaiboek wateroverlast en wezen overheden naar elkaar als 'hoofdschuldige'.  Ook bewoners werden volledig verrast. 

Water stroomt door de Van Heldenstraat

Met man en macht proberen het water af te voeren