hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, July 23, 2019

Na tien jaar hoogste tijd voor erfgoedbeleid bij Waterschap Rivierenland

Wanneer gaat Waterschap Rivierenland nu echt werk maken van haar erfgoedbeleid? Als CDA namen we erfgoedbeleid op in ons verkiezingsprogramma. Ik schreef er al vaak over, maar kwam zelfs nog een artikel van tien jaar geleden tegen over het rol van cultuurhistorie bij het waterschap. 

Het waterrijke landschap van heeft iets heel Hollands... terwijl het sinds 1815 Brabant is. Vandaag de tijd genomen om in het gebied te duiken met o.a. heemraad van .


Inmiddels al elf jaar geleden gaf het waterschap opdracht om onderzoek te doen naar  haar eigen erfgoed. Dat mondde uit in een lijst van 88 monumenten. Van die 88 monumenten staan er twaalf in het Land van Heusden en Altena. Elf daarvan zijn nog altijd van het waterschap, nummer twaalf (brug bij Jannezand) is inmiddels overgedragen aan de gemeente Altena, maar nog altijd niet gerestaureerd. 

De Papsluis, in eigendom bij Waterschap Rivierenland. Bijna UNESCO Werelderfgoed!


De elf monumenten zijn de Papsluis, de gemalen Bruine Kil en Oostkil, het dijkmagazijn/griendwerkerskeet aan de Jeppegatweg, Sluisje Eindsestraat in Drongelen, Waterverdeelkunstwerk in Nieuwendijk, TBS Schuif aan de Baan in Dussen, de Vierbansche en Hillegatse sluis in Hank, de inlaatduiker Bakkerskil in Nieuwendijk, botenoverzet bij Uppel en de inlaat bij Genderen aan de Bergsche Maas. Kijkend naar de lijst mis ik de sluis bij Woudrichem die onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.