hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, August 02, 2019

Na Zoen van Woudrichem nu ook Hop en Zegen


De afgelopen maanden zijn in 15 dorpen op meer dan 20 locaties hoppalen met hopplanten geplaatst.  Het Land van Altena was in de tijd van Jacoba van Beieren één van de belangrijkste hopproducten in de Nederlanden. Samen met Brabants Landschap probeert Altena Bier de hopteelt weer op de kaart te zetten. Het is de bedoeling dat in het voorjaar van 2020 alle 21 dorpen minimaal 1 hophof hebben. Met deze hop gaat Altena Bier - op termijn - 21 verschillende biersoorten brouwen: voor ieder dorp in Altena een eigen bier.

Het Altena Bier
 
Op landgoed Kraaiveld wordt door Altena Bier gewerkt aan een ‘zorg’brouwerij waar op duurzame wijze deze bieren gebrouwen gaan worden en waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet worden. Het motto is dan ook dat Altena Bier met zorg gebrouwen wordt. Het bier is straks bij de meeste lokale supermarkten- en bij veel horeca ondernemers op het eiland te bestellen.

Het bier Hop op Zegen


Altena Bier koos als derde bier voor ‘Hop en Zegen’. Een ongefilterd speciaal bier naar voorbeeld van het Beierse Weissbier. Dit bier wordt gebrouwen volgens het eeuwen oude 'Reinheitsgebod’ dat bepaald dat het bier alleen gemout gerst, water en hop mag bevatten. Ook het toevoegen van kruiden is hierbij nadrukkelijk verboden. Het resultaat is een heerlijk fris en kruidig smakend bier. 

Het bier De Zoen van Woudrichem



Weisse bier wordt in Duitsland tijdens de oktoberfeesten veel gedronken maar, vanwege het dorstlessende karakter, leent het zich ook prima als een heerlijk zomerbier. De naam van het bier verwijst naar de ambitie om in alle dorpen van Altena een hophof te introduceren. Daarnaast is het een knipoog naar de Visserijdagen die op 31 augustus weer in Woudrichem gevierd worden en die dit jaar ‘De Zegen’ als thema hebben.