hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, September 23, 2019

Hoe Heusden aan de sloopkogel ontsnapte


Wie Heusden bezoekt, kan zich nauwelijks voorstellen dat het vestingstadje aan de Maas er een halve eeuw geleden slecht aan toe was. Tijdens de naoorlogse wederopbouwjaren leek het erop dat de sloopkogel eraan te pas zou komen en Heusden een flinke moderniseringsslag zou ondergaan. Op de valreep maakten de Heusdenaren echter een radicaal andere keuze: het stadje en zijn vestingwerken werden volledig gerestaureerd.


Over dit omstreden project schreven Hildo van Engen, Annemarie Lavèn en Anthony Maas het boek De Metamorfose van Heusden, dat op vrijdag 11 oktober tijdens een levendige debatmiddag aan publiek en pers wordt gepresenteerd. Streekarchivaris Hildo van Engen schets de geschiedenis van de restauratie en vertelt welke nieuwe ontdekkingen hij heeft gedaan. NRC-journalist Bernard Hulsman, filosoof Hein van Dongen en architectuurhistoricus Herman van Bergeijk (TU Delft) gaan die middag met elkaar in debat over Heusden als geslaagde reconstructie of geïdealiseerd verleden.  Daarna wordt het eerste exemplaar aangeboden aan de burgemeester van Heusden, Willemijn van Hees.

De debatmiddag met lezing en boekpresentatie wordt gehouden op vrijdag 11 oktober vanaf 13.30 uur in de Grote of Catharijnekerk. De entree is elf euro; het boek kost 29,95 euro. In de voorverkoop zijn toegang en boek samen 35 euro.