hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, September 09, 2019

Eerste Altena Hop Festival


Het eerste Altena Hop Festival wordt gehouden op zaterdag 14 september van 15.00-21.00 uur achter het Arsenaal. Onder een heerlijk najaarszonnetje kunnen bezoekers genieten in de Vesting heerlijke speciaal bieren, goede muziek en waanzinnig lekkere plant-based snacks. 
De hop van Altena


Vanaf de middeleeuwen tot ver in achttiende eeuw was de hoppluk een jaarlijks ritueel. Een belangrijk en secuur werkje dat op lange tafels met de hand gedaan werd. Bier was is die vroege tijden wat nu koffie, thee en fris is. De gemiddelde Nederlander dronk tegen het einde van de middeleeuwen dan ook maar liefst tot 300 liter bier per jaar. Als de hoppluk gedaan was, werd dit gevierd met - hoe kan het ook anders - bier, goed eten en muziek.

Het plukken van hop is een secuur werkje

Maar liefst 7 craftbrouwers uit de streek brengen hun speciaal bieren aan de man. Van de hop die ter plekke geplukt wordt, zal live bier gebrouwen worden. Er is een shanty-koor en 'good-old' Jan de Bruijn (blues/jazz/rootsmusic) vermaakt het publiek. Altena Hop Festival kiest als eerste festival in Altena bewust voor smakelijke veggie-foods die door twee chef's op Big Green Egg's bereid worden voor iedereen die van lekker eten houdt, maar dan duurzaam en diervriendelijk dus plant-based.

Tijdens het hopfestival vermaakt Jan de Bruijn het publiek met muziek

De organisatie nodigt vooral amateur-brouwers uit om te komen plukken. Er zijn negen verschillende soorten hop te oogsten en zij mogen aan het eind van de pluk een deel van de hop mee naar huis nemen. Daarnaast is er van alles te doen; er zijn informatie stands rond thema als duurzaamheid, kinderen kunnen gratis geschminkt worden maar bovenal kan er hop geplukt worden.