hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, September 15, 2019

Kerkramen een beetje weggestopt tijdens de Kunstroute

De Kunstroute Woudrichem bood eindelijk de kans om de glas in lood ramen van de RK parochie Werkendam en Sleeuwijk eens van dicht bij te bekijken.


Het glas in lood raam met Maria als teken langs de weg

De ramen zijn inmiddels 62 jaar oud en sierden als eerst de Johannes Padua kerk aan de Havenstraat in Werkendam. Dertig jaar later sloot de kerk haar deuren en verhuisden de ramen naar de Jozef Werkman kerk in Sleeuwijk. En na verkoop van deze kerk in 2018 werden dezelfde ramen begin 2019 naar Woudrichem gebracht. En daar zijn nu twee van de vier ramen te zien in het pand aan de Hoogstraat dat door de parochie wordt gehuurd als ontmoetingsruimte. 

Franciscus als teken langs de weg

Helaas had de kunstroute niet echt aandacht aan de ramen besteed, tafels met uitgestalde kunst van andere kunstenaars ontnamen deels het zicht op de ramen. Ook was de verlichting niet aan. Gelukkig kon ik wel foto's maken, maar ik vond het een gemiste kans van de Kunstroute (en de RK parochie!) dat ze de ramen niet wat prominenter in beeld heeft gebracht. Wie de ramen nu precies heeft ontworpen is me ook niet helemaal helder. geworden Bij de ramen hangt een bordje dat ze zijn ontworpen door glazenier Marius de Leeuw. In een krantenartikel uit die tijd worden echter ook de namen van de glazeniers Theo Mol, Jacques van der Heijden en Jacques Franken genoemd. Deze laatste kreeg wel les van Marius de Leeuw en werkte in in atelier.