hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, August 30, 2019

Nooit onder een last doorlopen

In de nacht van vrijdag op zaterdag vond bij Everdingen de proefsluiting van de Diefdijk plaats. Daarvoor werd de rijbaan de A2 van Den Bosch naar Utrecht afgesloten. 

Publiek mocht toekijken bij het afsluiten van de Diefdijk


Deze keer was publiek welkom dat op de kazemat langs de Diefdijk een prachtig uitzicht had op de afsluiting. Drie betonnen balken worden vanaf het viaduct op de weg gehesen. Ook de balk die als 'stootkussen' dient op de web werd met de kraan op de weg gezet. Te midden van het publiek op de kazemat is dan altijd goed om te horen hoe omstanders zo'n afsluiting beleven. 

Nooit onder een last doorlopen, hier staat een medewerker onder het 'stootkussen' 


Meest opmerkelijk was de kritiek over de veiligheid van de mensen die betrokken waren bij de afsluiting. 'Nooit onder een last doorlopen. Als de ARBO dat ziet wordt het werk direct stilgelegd'. En laat nu juist bij het laten zakken van de eerste balk de medewerkers continu onder die balk door lopen. Met een vrij simpel 'keukentrapje' werd zelfs af en toe gepoogd de balk op de juiste plaats te manoeuvreren. Tja, was de veiligheid van de medewerkers nu wel of niet in het geding? Ik heb mijn twijfels, je moet er niet aan denken als een balk losschiet van de kraan en net iemand onder de last doorloopt..........

De balken worden op hun plek gelegd.