hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, September 06, 2019

Biesboschvrienden schenken bord voor buitenmuseum


Voor een jaarlijkse contributie van minimaal 25 euro kan iedereen Vriend worden van het Biesbosch Museumeiland. De contributie wordt besteed aan een bijzondere aanwinsten voor het Museumeiland. 

Het bord op de Pannenkoek dat is betaald door de Biesbosch Vrienden


Dit jaar hebben de Vrienden het nieuwe bord bij het buitenmuseum de Pannenkoek bekostigd. Ook het jaarlijkse onderhoud van de Pannenkoek wordt door de Vrienden van het museum betaald. In het buitenmuseum zijn in 1970 wilgen aangeplant die regelmatig gehakt worden, net zoals de grienden in vroeger tijden. In het wilgenlaantje zijn verschillende soorten wilg aangeplant, ook de bever heeft zijn sporen achter gelaten op de Pannenkoek.

De bevers in de Biesbosch kwamen in 1988 vanuit Oost-Duitsland naar Nederland


Op zaterdag 21 september is het bestuur van de Vrienden van het Biesbosch Museumeiland present op de jaarlijkse Biesboschdag in Werkendam. In de stand op de Hoogstraat kan iedereen kennis maken met de Vrienden of zich aanmelden als Vriend van het museum.


Een Vriend van het Biesboschmuseum tijdens de beverntocht achter het stuur

De Vrienden van het Biesbosch Museumeiland scheepten vrijdagavond 6 september in op de fluisterboot om op zoek te gaan naar bevers. Of het nu kwam door het gezellige geroezemoes aan boord of dat de bevers zich af lieten schrikken door de regen, maar ze lieten zich niet zien. Schipper Gerard van Hiele en gids Aart ? vertelden dat bevers zich in juni en juli bij langere zomeravonden vaker laten zien en dat ze slechts zelden een tocht maken dat ze niet gespot worden. Toch was de bevertocht, zeker na de lekkere broodjes met courgettesoep, meer dan geslaagd. Enkele vrienden spotten wel ijsvogeltjes, blauwe reigers en zelfs een zeearend. En bij een zandbank hadden zich tientallen zwanen verschanst. Meevaren met een bevertocht is één van de vele extraatjes voor de Vrienden van het Biesbosch Museumeiland. Mensen die lid worden mogen het hele jaar gratis het museum bezoeken, ze mogen ook altijd iemand meenemen bij het museumbezoek. Daarnaast worden de Vrienden getrakteerd op interessante lezingen en regelmatig uitgenodigd bij openingen van exposities.