hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, October 11, 2019

Kunst of kitsch bij de metamorfose van Heusden?

Bij de presentatie van het boek 'de metamorfose van Heusden' van Hildo van Engen, Annemarie Laen en Anthony Maas werd een boeiende lezingenreeks gehouden in de Catharijnekerk. 

De metamorfose van Heusden


Zo sprak dr. Herman van Bergeijk van de TU Delft over architectuurgeschiedenis. Want was bij de restauratie van Heusden nu sprake van historiserend bouwen en was Heusden mooier dan ooit geworden? En is dus sprake van kitsch? Of is het toch kunst? Overigens is niet alles in Heusden herbouwd, zo is het stadhuis dat in november 1944 werd opgeblazen niet in dezelfde stijl herbouwd.

De uitreiking van het boek in de Catherijnekerk in Heusden

Wie iets wil ontdekken van architectuur en kunst moet vooral leren kijken. Want dan ontdek je dat een stad als VenetiĆ« wel veel oude gevels heeft, maar daar achter gaan vaak moderne interieurs schuil. En wat blijft er dan over van het oude VenetiĆ«? NRC-journalist Bernard Hulsman ging in op de tijdgeest. Want waarom was Heusden nu hersteld in oude stijl en koos een stad als Rotterdam juist voor moderne architectuur? Datzelfde geldt ook voor Middelburg dat na het oorlogsgeweld wel is herbouwd in oude stijl. Filosoof Hein van Dongen noemde Rotterdam zelfs de lelijkste stad, maar wel de interessantste stad. Hij vroeg zich af of architectuur wel kunst is. En natuurlijk viel tijdens deze middag weer de naam Brandevoort, de nieuwbouwwijk in Helmond.  Nieuwbouw in de vorm van 'oudbouw'.

Uithangbord bij de voormalige slager Jansen


Toch doen die boeiende lezingen niets af aan mijn eigen gevoel bij het wandelen door een oud stadje als Heusden. Juist daar voel je je deel van de geschiedenis. En dan mag je na afloop van al die boeiende lezingen ook nog bladeren door het mooie boek 'de metamorfose van Heusden'.