hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, October 05, 2019

Dynamiek bij MIRT verkenning Varik-Heesselt


Het NSOB heeft een essay geschreven over de MIRT verkenning Varik-Heesselt met als titel 'Samenwerking sturen'. Ik mocht het reeds lezen, maar kon het online nog niet terug vinden. Op 3 december spraken we met drie AB leden (Roelof van Loenen Martinet, Andries van Netten van Stigt en ikzelf) met het NSOB Varik-Heesselt. Over de bestuurlijke spaghetti waar we in verzeild waren geraakt. Want hoe werk je als overheden samen en  hoe kom je tot gezamenlijke besluiten? En waarom lukt het soms niet om er samen uit te komen? Al lezende voelt het soms alsof alleen het besluit dat de geul er wel zou komen de enige juiste uitkomst zou zijn. En dat doet dan mijns inziens geen recht aan de keuze voor dijkversterking.



Hieronder een deel van de samenvatting. 

Ter hoogte van de dorpen Varik en Heesselt maakt de Waal een scherpe bocht waardoor het water langzamer doorstroomt. De plek staat bekend als knelpunt. In plannen en strategieën komt al jaren rivierverruiming in de vorm van een hoogwatergeul als oplossing voor dat knelpunt naar voren. In november 2015 start een mirt-verkenning naar rivierverruiming. De stuurgroep die de mirt-verkenning aanstuurt, adviseert uiteindelijk echter aan de minister om geen hoogwatergeul aan te  leggen, maar te kiezen voor dijkversterking met buitendijkse rivierverruiming zonder hoogwatergeul.1 De minister volgt dit advies. De hoogwatergeul, die sinds jaar en dag in plannen en strategieën was vermeld, komt er uiteindelijk toch niet. Dat is een gewoon besluit dat volgt op een proces dat precies heeft gedaan waarvoor het is bedoeld, namelijk een voorkeursalternatief opleveren. Tegelijkertijd is het ook een besluit dat wat ongewoon aanvoelt. Voor sommigen komt dat ook doordat de hoogwatergeul er niet is gekomen. In meer algemene zin is het einde van de mirt-verkenning ongemakkelijk, omdat het ondanks alle goede bedoelingen en pogingen daartoe niet is gelukt om tot een gemeenschappelijk advies aan de minister te komen. Dit essay gaat over de vraag waarom het, zelfs in de wetenschap dat de standpunten en belangen ver uiteen lagen, niet is gelukt om tot een gemeenschappelijk advies te komen. Met andere woorden: waarom is het niet gelukt er samen uit te komen?