hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, October 02, 2019

Bevlogen verhaal over sluis bij Dieren

Vandaag was de jaarlijkse Historische Sluizen en Stuwendag, deze keer in Heusden. Een beetje een thuiswedstrijd, hoewel het me niet lukte om ook het middagprogramma met de vaartocht bij te wonen. 

De Spes in de sluis bij Dieren


In de ochtend stond aanvankelijk een lezing over erfgoed bij waterschap Aa en Maas op het programma, maar door ziekte kon dat helaas niet doorgaan. Maar de lezing over de sluis bij Dieren maakte veel goed. Bevlogen vertelde een van de vrijwilligers (helaas vergeten zijn naam te noteren) over het mogelijke herstel van de sluis bij Dieren, onderdeel van het Apeldoorns kanaal. De oudste sluis bij Dieren was een unieke drietrapssluis die gebouwd werd in 1868. In 1957 werd een nieuwe sluis geopend, maar het laatste schip passeerde daar in 1986. De sluis kent een verval van tien meter en kan volgens de vrijwilliger de sleutel zijn tot meer waterbeleving op de Veluwe. Juist door de bevlogen spreker ging het verhaal van de sluis leven, daaruit blijkt maar weer dat erfgoed altijd om mensen draait. En misschien moet ik een keer gaan kijken in Dieren. 

Vorig jaar kreeg de Bovenlandse sluis in Waalwijk de HSSN prijs

Tijdens de dag in Heusden werd tevens de jaarlijkse Historische Sluizen en Stuwen prijs uitgereikt. Dit keer aan de Beaufortsluis in Walsoorden, die in beheer is van waterschap Scheldestromen. In totaal werden zes sluizen genomineerd, de tweede en derde prijs gingen naar sluis Delden in Twente (in beheer van RWS) en de sluis Leidschendam ( in beheer van de provincie). De jury was unaniem in haar oordeel over de eerste prijs, die in ontvangst werd genomen door dijkgraaf Toine Poppelaars.

In 2015 kreeg het Wouda gemaal de sluizenprijs uitgereikt