hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, October 09, 2019

Omdenken langs de dijk

Hoe ziet de dijk eruit vanaf het water? Een boottochtje over de rivier langs de dijk staat zo ongeveer gelijk aan een staaltje omdenken. 

Appeltern vanaf het water

Is het eindeloos verhogen van dijken wel de oplossing voor het rivierengebied? Kunnen we niet beter kiezen voor overstroombare, doorbraakvrije dijken? Dan is de schade beperkter, de polder loopt minder snel vol en mensen hebben meer tijd om een veilig heenkomen te zoeken. Want als er een bres wordt geslagen in de dijk, dan kan de polder zo snel vollopen dat het voor evacueren te laat is. 

Boven stoomgemaal de Tuut, onder dijkmagazijn in Appeltern


En misschien moeten we nadenken over compartimentering van dijkvakken. Professor Frans Klijn hield ons dit alternatief voor tijdens onze beeldvormende dag Waterveiligheid. We deden dat al varend over de Maas, waarbij we tevens konden zien waar het project de Meanderende Maas oversteekt naar Gelderland op ons grondgebied. 

Bakenboom bij Batenburg

In de ochtend spraken we over financiering, ramingen, gastvrije Waaldijk en bouwen op de dijk. Thema's die raken aan onze immense opgave voor dijkversterking in het HWBP programma. Met deze kennisdag, samen met de ambtelijke organisatie hebben we ons een beeld gevormd van die opgave. Een boeiende dag. 
Iets voorbij dit punt moet een doorsteek komen naar de Gouden Ham als onderdeel van het project Meanderende Maas