hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, September 30, 2019

Schouwmeesters vanaf de 20e eeuw

Bij de informatie bijeenkomsten over de slootdempingen in de Alblasserwaard is gesproken over de functie van schouwmeester. Ook kwam tijdens een van de bijeenkomsten de vraag naar voren hoe lang de functie van schouwmeester al bestaat. 

Een krantenknipsel uit het Vrije Volk in 1975



Hoewel het doet vermoeden dat deze functie al eeuwenoud is, kon ik daar in het digitale krantenarchief niets van terugvinden. Alle berichten dateren uit de 20e eeuw, waarbij het oudste bericht rond 1930 was. Ook elders in Nederland kon ik in het krantenarchief niets terugvinden over een schouwmeester uit vroeger eeuwen. Misschien toch eens voorleggen aan een lokale historicus, die weet misschien wel meer over schouwmeester.

Het voormalige waterschapshuis van Hoogheemraadschap Alblasserwaard in Ameide