hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, October 12, 2019

Van weeraal naar buienradar

Vandaag begeleidde Brabants Landschap een excursie door het Pompveld, onderdeel van het Natura 2000 gebied Pompveld-Kornsche Boezem. Boswachter Bart Portzgen leidde de groep van zo'n dertig wandelaars rond in een nat, modderig, maar prachtig natuurgebied. 

Zomaar wat beelden van de wandeling door het Pompveld


Met paddestoelen, een ree, een vijfsterren muizenhotel, een oude eendenkooi en het mooiste populierenlaantje was het genieten tijdens de wandeling. Thans wordt de tweede fase van het plan Andelsch Broek aangelegd. De maatregelen moeten zorgen voor een groei van het aantal modderkruipers. Vissen die je zelden ziet omdat ze zich graag verstoppen in de modder. Vroeger werden de modderkruipers wel weeraal genoemd. Ze werden dan gevangen in een potje en als het dan ging onweren, werden de modderkruipers onrustig. Zo wisten boeren dat ze dan snel het hooi binnen moesten halen. Nu kijken we alleen op buienradar als we willen weten of het gaat onweren.

Een inktzwam in het Pompveld

Het plan moet eind dit jaar klaar zijn, maar gezien de nieuwe Pfas normen wordt gevreesd dat het verondiepen van het kanaal misschien langer gaat duren.