hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, December 10, 2019

Het lezen van het landschap

De lezing over de verdwenen rivieren van Altena van Bas van Andel in de Hoogt in Uitwijk was vooral een les in het lezen van het landschap. 


Genderen is gebouwd op vruchtbare grond


Want waarom waren bij de haven van Sleeuwijk en de Rijswijkse wiel grote zandbanen te zien? Juist daar had de rivier door piping voor dijkdoorbraken gezorgd. Daar waren de zwakke plekken, waar in die zandbanen het water werd meegevoerd, zodat de dijken verzwakten. Maar luchtfoto's van bijvoorbeeld de hete zomer van 2018 lieten ook sporen zien van oude rivieren. En waarom woonden nu juist in Genderen een aantal rijke herenboeren? Daar lag goede grond, dat hadden eeuwen eerder de Romeinen en nog later de monniken van de abdij van Sint Truiden ook al ontdekt. 

De zandbaan langs de Schans lijkt een restant van het vroegere riviertje De Werken (foto wsrl)

Deze opsomming is verre van compleet, maar de lezing toonde aan dat met het lezen van het landschap we onze geschiedenis leren kennen. Een droomwens die eerder werd geuit door een archeoloog ? is de herbouw van het kasteel van Altena op de motte in Almkerk. Gaat dat lukken bij de volgende Slag om Altena?