hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, December 15, 2019

Kerken verwoest door oorlogsgeweld (4)

Met de zondagse kerkverhalen over de door oorlog verwoeste kerken in het Land van Heusden en Altena is het steeds een zoektocht naar de exacte datum dat een kerk is vernield. Dat geldt ook voor de Gereformeerde kerk in Genderen. 

De vernielde Gereformeerde kerk in Genderen (archief SALHA.nl)

Hoewel ik het dagboek van de predikantsvrouw Tine Ritsema-Brons dat is gepubliceerd in de Historische Reeks deel 19 heb doorgenomen, kon ik geen exacte datum terug vinden van de vernieling van de kerk. Het echtpaar Ritsema was 16 mei 1944 getrouwd en op 21 mei was predikant Ritsema bevestigd in de kerk in Genderen. Het zou een treurig jaar worden voor het bruidspaar, ze moesten vanwege oorlogsbeschietingen evacueren. Tine is al snel zwanger na haar huwelijk en op 5 januari 1945 schonk ze in Wijk het leven aan een gezonde zoon, hij kreeg de naam Jan Diederik. De vernielingen aan de Gereformeerde kerk waren zo groot, dat de kerk niet meer herbouwd kon worden. Genderen kreeg een nieuwe kerk, die in 1951 in gebruik werd genomen. Vanaf 1945 kerkten de Gereformeerden in het Zwaantje.