hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, February 10, 2020

Een borrel op de meestromende Noordwaard

Minister Melanie Schultz van Haegen kwam 12 oktober 2015 hoogstpersoonlijk naar de Noordwaard om de ontpoldering op te leveren. Drie jaar eerder werd gestart met de ontpoldering

Werkendam aan zee

Vandaag deed de Noordwaard waar ze voor gemaakt is, het rivierwater vanaf de Nieuwe Merwede dwars door het gebied later afstromen richting zee. Door een combinatie van hoog water en de zuidwesterstorm Ciara stroomde het water voor het eerst sinds de oplevering in 2015 dwars door het gebied. 
Het water stroomt over de drempel de Noordwaard in


Op 3 januari 2018 was het al eens spannend geweest, maar bleef het water net voor de drempel staan. Een spannend moment, veel filmploegen en fotografen hadden zich naar het gebied gerept om beelden te schieten en de overstorming met eigen ogen te aanschouwen. 

De boerderij aan de Bevertstaart omringt door het hoge water


Ook bewoners zoals Vic Gremmen, Wiggele de Haas, Joke de Vlieger en de bewoners van de boerderij aan de Beverstaart spoedden zich naar het Nieuwe Merwedepad om het met eigen ogen te zien. Toen het water eenmaal de polder inliep, schonk Joke de Vlieger een borrel in om te proosten op deze mijlpaal. 
Joke de Vlieger schonk een borrel

Overigens vertelden bewoners al dat ze in de ochtend een mail hadden ontvangen van de gemeente over de verwachte hoge waterstanden. In de avond was er nog (crisis) beraad op het gemeentehuis van de hulpdiensten. Het commentaar in het filmpje van RTV Altena bevreemdde me overigens wel. Evacuatie is niet verplicht, maar geheel vrijwillig zo is vastgelegd in het evacuatieplan.