hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, February 07, 2020

Richard van der Koppelmaakt monument Merwedegijzelaars


Richard van der Koppel mag het monument voor de Merwedegijzelaars maken. Donderdag 6 februari presenteerden drie  kunstenaars hun ontwerp aan de commissie. De commissie, bestaande uit de nabestaanden van de Merwedegijzelaars en een afvaardiging van de 4 en 5 mei comités, waren aangenaam verrast met de mooie en bijzondere ideeën.  ’Met passende emotie komt het verhaal van de Merwedegijzelaars tot zijn recht in het ontwerp.’ aldus de commissie.

Het ontwerp van Richard van der Koppel van zijn beeld bij Wijkestein


Het was een spannende race om tot het winnende ontwerp te komen In januari werden uit veertien inzendingen drie kunstenaars gekozen die een ontwerp hebben gemaakt voor het monument. De kunstenaars van deze ontwerpen kregen donderdag 6 februari de kans om hun ontwerp te presenteren. Het monument wordt bijzonder. Niet alleen vanwege het onderwerp, maar ook omdat het een monument in 3 delen wordt, dat ieder op zich een monument is, dat ‘af’ is. De drie monumenten komen te staan in de gemeentes Altena, Hardinxveld- Giessendam en Sliedrecht. De drie ontwerpen waren ieder voor zich bijzonder, waardoor het voor de jury een lastige keuze was. Het was spannend, maar de herkenning van de nabestaanden in het ontwerp, gaf de doorslag. 



Monumentje van de Merwedegijzelaars in Boven-Hardinxveld

Nagedachtenis Merwedegijzelaars Het monument is een nagedachtenis aan de Merwedegijzelaars. In 1944 werden honderden overwegend jonge mannen aan weerszijden van de Merwede opgepakt en weggevoerd naar de kampen Vught en Amersfoort en veel van hen later naar Duitsland. Zo’n 25 van deze mannen keerden na de oorlog niet terug. De onthulling van het monument vindt plaats in mei, op verschillende plekken in de drie gemeenten. Richard van der Koppel maakte al eerder beelden in de regio, zoals het beeld bij zorgcentrum Wijkestein in Wijk en Aalburg