hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, February 09, 2020

Kerken verwoest in oorlogstijd (11)

Alle dorpen langs de Bergsche Maas werden in de laatste oorlogswinter zwaar getroffen door beschietingen vanuit het bevrijde Zuiden. Zo ook het dorp Hank, dat in januari 1945 moet evacueren vanwege de beschietingen. 

Het koor van de kerk is nog wel deels in tact



Ook de Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen kerk wordt zwaar getroffen door de beschietingen. De toren werd rond de jaarwisseling door de Britten en Amerikanen beschoten uit vrees dat de kerktoren als mogelijke uitkijkpost kon dienen. De kerk die werd gebouwd in 1915 was ontworpen door architect J. van Groenendael en verving een oudere kerk die in 1864-1865 werd gebouwd. Ondanks de verwoestingen is de kerk toch weer opgebouwd en kon in 1948 weer in gebruik worden genomen. De toren zelf is pas jaren later herbouwd. Sporen van het oorlogsgeweld zijn niet helemaal verdwenen. In het gewelf in het binnenste van het pand is te zien dat de opbouw uit een oud en een nieuw gedeelte bestaat. Op de begraafplaats naast de kerk ligt het oorlogsgraf van Hendricus J. van Velthoven, hij stierf op 29 maart 1945 in Werkendam. 

Het interieur van de kerk is zwaar beschadigd