hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, February 25, 2020

Jan Boelhouwer leidt commissie onderzoek geborgde zetels

Minister Cora Nieuwenhuizen heeft vrijdag in een Kamerbrief laten weten hoe de commissie voor onderzoek naar geborgde zetels aan de slag gaat. 

Jan Boelhouwer is voorzitter van de commissie

Voorzitter van de commissie is Jan Boelhouwer, thans burgemeester van Gilze-Rijen. De overige leden zijn mevrouw mr. I.R. Adema en de heren ir. P.A.E. van Erkelens, prof. mr. dr. S.A.J. Munneke en drs. R. van Zwol. De commissie moet voor 1 juni advies uitbrengen aan de minister, daarna komt het kabinet met een standpunt. Rond de geborgde zetels bestaat al langer discussie, deze gaat over de democratische legitimiteit, maar ook over hun positie in de waterschapsbesturen. Zij hebben ook recht op minimaal één zetel in het college van dijkgraaf en heemraden. 

De fractie ongebouwd namens de boeren

In het bestuur van waterschap Rivierenland zitten acht bestuurders ( van de dertig) namens de geborgde zetels. Zij vertegenwoordigen de belangen van boeren, bedrijven en natuur. Volgens de trits belang, betaling, zeggenschap zouden zij gezien de hoogte van hun financiële bijdrage aan het waterschap ook meer zeggenschap mogen hebben. Ik ben zeer benieuwd naar het advies van deze commissie. 
.