hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, February 12, 2020

Wilgen weren water in de Noordwaard


Met het volstromen van de Noordwaard door het hoge water en de storm Ciara stond ook voor de eerste maal de griend aan de rand van Fort Steurgat in het water. De wilgen zijn aangeplant als extra buffer om het hoge water te weren. 


Het onderhoudspad op de dijk rond Fort Steurgat kreeg de toepasselijke naam Inundatiepad


Het Projectbureau Ontpoldering Noordwaard legde zich niet neer bij het standaard dijkontwerp rondom het Fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, ze wilde eerst kijken naar mogelijkheden het dijkontwerp zodanig aan te passen, dat kon worden volstaan met een dijk van 4,5 meter + NAP. Deltares kreeg daartoe opdracht om een verkennende studie uit te voeren naar een groene, doorbraakvrije dijk voor Fort Steurgat, deze methode wordt ‘building with nature’ genoemd. 

De wilgen kregen vanwege het hoge water ook natte voeten


Onderzoekers moesten een dijk ontwerpen die onderhoudsarm is, landschappelijke meerwaarde heeft, cultuurhistorisch verantwoord is en een lagere kruinhoogte mogelijk maakte om zo tegemoet te komen aan de wensen van de bewoners van Fort Steurgat. De doelstelling van het nieuw ontwerp was om door de golfremmende werking van begroeiing de kruinhoogte met een meter te verlagen. 

Op de achtergrond is Fort Steurgat te zien

Onderzoekers kozen voor de aanplant van een griend van wilgen, passend bij de griendcultuur in de Biesbosch. De griend is in banen aangelegd, die loodrecht op de golfrichting staan. Door de aanleg van enkele maaipaden in de griend werden zichtlijnen gevormd vanuit het Fort naar onder andere de Bandijkbrug en de boerderij aan de Beverstaart. De boerenschuur van deze boerderij is geheel opgetrokken uit hout, omdat deze binnen het schootsveld van het Fort ligt. Om de golfremmende werking van de griend te behouden moet deze om het jaar in maart voor de helft worden gekapt. In het voorjaar en de zomer kunnen de wilgen dan weer uitlopen alvorens in het najaar het hoogwaterseizoen weer begint om zo de golfremmende functie van de griend te behouden. 

De boerderij aan de Bevertstaart met de houten schuur ligt midden in het doorstroomgebied

De griend levert zo ca. 70 tot 90 procent golfremmende werking bij een breedte van zo’n 100 meter. In het definitieve ontwerp is de dijk 70 cm. lager dan bij het standaard ontwerp. Het ontwerp van de golfremmende dijk werd in deNoordwaard voor het eerst toegepast. Door de aanleg van de grienden sluit de dijk rondom het fort mooi aan bij het omliggende landschap. Het deel van de dijk aan de rivierzijde aan de andere kant van de Bandijk is hoger uitgevoerd en krijgt wel een stenen bekleding.