hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, February 16, 2020

Kerken verwoest in de oorlog (12)

In deze twaalfde blog over kerken die in de oorlog werden beschadigd opnieuw een bijdrage over een kerk die niet verwoest werd. Het gaat om de 'Benejekerk', een bijnaam voor de Gereformeerde Gemeente in Werkendam. 
De Benejekerk op de Hoogstraat, het hek is nog intact
 
De kerk kreeg die naam omdat ze op het laagste eind van de Hoogstraat is gebouwd. Anno 2020 gaat het om de Bethelkerk aan de Sigmondstraat, maar in de oorlogsjaren stond de kerk aan de Hoogstraat, ze werd gebouwd in 1891. Toen in de laatste oorlogsweken in 1945 de Duitse bezetter alle hoge gebouwen wilde opblazen, werd ook gevreesd voor de 'Benejekerk'. 

Tekening van de Benejekerk met het torentje


In het pas verschenen boek 'Bethel in Werkendam', dat is uitgegeven ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de gemeente, is opgetekend dat op last van de NSB het torentje van de kerk gesloopt wordt. Dat lijkt wat tegenstrijdig met een latere passage waarin staat dat gemeenteleden het torentje hebben verwijderd. Na de bevrijding zit de kerk wel met oorlogsschade. Besloten wordt het gehele torentje te slopen. Omdat de Hervormde kerk en de Gereformeerde kerk wel werden vernietigd verleend de 'Benejekerk' na de oorlog tijdelijk onderdak aan haar zustergemeenten. 
Het haantje dat woensdag werd geschonken aan de 100 jarige Bethel gemeente


Woensdag 12 februari vierde de Bethelkerk haar 100 jarig bestaan en is het boek over de Werkendamse kerkhistorie gepresenteerd. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst kreeg de kerk tevens een haan cadeau. Niet zomaar een haan, maar de haan die tot 1945 het torentje van de Beneje kerk op de Hoogstraat sierde. De haan was ooit in Rotterdam terecht gekomen, maar is nu weer teruggekeerd naar Werkendam.  

Het boek omvat vijf eeuwen kerkgeschiedenis