hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, February 20, 2020

Hoe gaan we het klimaat om de tuin leiden?


Tuinclub Altena houdt maandagavond 24 februari een lezing over klimaat bestendige tuinen. Jeroen Klerks een boeiende lezing bij Tuinclub Altena.


Bloeien narcissen steeds eerder door opwarming van de aarde?


De spreker van deze avond is Jeroen Klerks van Greencurve Exterior Design: een klein bureau in Oisterwijk, gespecialiseerd in biodiversiteit en landschappelijke inpassingen van objecten. Behalve tuin- en landschapsarchitect is Jeroen ook ‘urban designer’. Opgegroeid in een groen nest en met ruim 30 jaar ervaring in het ontwerpen van tuinen, parken en openbare ruimtes. Hij vertelt over veranderingen in de tuinen van de laatste 20 jaar en maakt een voorzichtige prognose voor de komende 20 jaar. Tevens geeft hij voorbeelden van de veranderingen en tips voor de toekomst.



Bijvoorbeeld: welke plantensoorten zijn nu wel winterhard, met welke nieuwe ziekten en plagen moeten we rekening houden, hoe bereiden we onze tuinen voor op extreme weersomstandigheden. Maar ook de regelgeving mbt. het klimaat verandert. Hoe snel ons klimaat verandert is onderdeel van vele discussies. Dit heeft invloed op onze tuinen en de manier van tuinieren. De zomers worden droger, de winters korter en het lijkt alsof de seizoenen langzaam verschuiven. Soorten planten die jaren lang als niet winterhard werden beschouwd gedijen nu prima en andere soorten, geschikt voor ons natte klimaat, ruimen het veld. 

Bloeiende narcissen in mijn voortuintje


Het ‘anders tuinieren’ is iets wat iedereen raakt. Als we langzaam tijdig omschakelen kunnen we met deze veranderingen  meebuigen zonder dat we onze tuinen echt hoeven om te bouwen. Het gaat hier natuurlijk niet alleen om de aanpassing van plantsoorten, ook bij de waterhuishouding, grondopbouw en nog vele andere aspecten speelt dit een rol. Belangrijk ook: hoe kunnen we met onze tuinen zelf bijdragen aan het afremmen van de klimaatveranderingen.


Zijn hortensia's in de tuin klimaatbestendig?


De lezing wordt gehouden in De Korenschoof, Broeksestraat 7 in Babyloniënbroek. De entree is incl. koffie of thee vooraf 5,00 euro. Voor leden van de tuinclub is de entree gratis. De zaal is open vanaf 19.45 uur, de lezing start om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur.