hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, February 15, 2020

Het water komt......

Historicus Rutger Bregman (1988) schreef een brief aan alle Nederlanders over de zeespiegelstijging. In 'Het water komt'  haalt hij aan dat bijna niemand Johan van Veen kent, volgens Bregman een van de grootste Nederlanders. 

De brief aan alle Nederlanders


Nu schreef ik zelf al in 2012 over Johan van Veen, er zijn dus wel degelijke Nederlanders die Johan van Veen wel kennen. Hij schreef dus 'Eens komt de tijd van we dit land met een zucht van verlichting weer prijs zullen geven aan de zee'.  En eigenlijk schrijft Rutger Bregman nu hetzelfde. Van Veen waarschuwde jarenlang tegen de zwakke dijken in Zeeland en maakte plannen voor het afsluiten van de zeearmen. Maar niemand geloofde hem, totdat op 1 februari 1953 de dijken braken en meer dan 1800 mensen verdronken. 

Hoog water in 2011 bij de vesting Woerkum


De brief aan alle Nederlanders van Rutger Bregman is vooral een waarschuwing om alert te zijn op de zeespiegelstijging en beter te luisteren naar wetenschappers. Maar kennen we anno 2020 ook een Johan van Veen, waar niet naar geluisterd wordt? Om de zeespiegelstijging op te vangen wordt thans volop gewerkt aan het versterken van onze dijken. Of dat voldoende is voor de voorspelde zeespiegelstijging? Bregman geeft in elk geval tips over wat je zelf kunt doen