hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, February 14, 2020

Mogen politici meer op social media dan ambtenaren?

Woensdag was ik in Leusden bij een masterclass Integriteit van Binnenlands Bestuur. In de masterclass over social media onder leiding van Olger van Dijk spraken we over wat je wel en niet kan posten. 

Kwartetspel over integriteit


Daar werd de stelling geponeerd dat politici overal mee wegkomen, maar dat ambtenaren veel voorzichtiger moeten zijn, omdat ze mogelijk ontslagen kunnen worden. Ook wordt vaak verwacht dat ze ook buiten werktijd terughoudend omgaan met social media, omdat ze immers vertegenwoordigers zijn van het openbaar bestuur. Zeger van der Wal (hoogleraar Bestuurskunde Ien Dales leerstoel) haalde daarbij enkele voorbeelden aan van niet integere uitingen op social media van politici.  Maar klopt het wel, dat politici overal mee wegkomen?  Ik geloof het niet, bovendien vind ik persoonlijk dat ambtenaren zich neutraal moeten uiten op social media en in elk geval geen politieke kleur zouden moeten bekennen. Wat vind jij, kan dat wel of niet? 

Wat mogen ambtenaren op social media posten?

De tweede masterclass ging over een cultuur van integriteit in de organisatie. Volgens de inleider Sander Schaepman moet integriteit in de haarvaten van een organisatie zitten, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Overigens waren die middag toch vooral ambtenaren aanwezig en trof ik niet veel bestuurders. In een inleidende panel discussie met Zeger van der Wal, Gerd Leers en Michiel de Vries draaide het vooral om de vraag of ook niet te veel doorslaan in integriteit. Al met al was het een boeiende middag.